Divathírek

A tudatos nő – Interjú Bódis Boglárkával az Elysian márka alapítójával

2019.05.14.


Az Elysian márka azoknak a nőknek üzen, akik mindig és minden körülmények között nőnek tudnak maradni.  Felvállalják önmagukat, egyszerre tudnak nőiesek, de egyben határozottak is lenni, mégsem túlzóak. Mindig tudják, hol a helyük a világban és eszerint is viselkednek. Magabiztosak és tisztában vannak képességeikkel, amelyekkel sosem élnek vissza. Az intelligencia és a kultúra náluk elengedhetetlen.

Bódis Boglárkával, a márka megálmodójával és tervezőjével beszélgettem a Budapest Central European Fashion Weeken, ahol az Elysian a legújabb, Budapest Mosaics névre hallgató 2019/20. ősz-téli kollekcióját mutatta be a nagyközönségnek.

A kollekció középpontjában a könnyű, áttetsző kelmék és a bodyk állnak. Mi inspirálta a  kollekciót? 

Kettős volt az inspiráció. Egyrészt a budapesti szecessziós építészeti alkotásokból inspirálódtam, a legszebb épületeinkből. Nekem van egy nagyon kedves épületem itt, Budapesten, ez a Gresham-palota, amelynek van egy nagyon gyönyörű kupolája az épületen belül, a fogadórészben. 

A másik vonal, amit szerettem volna megjeleníteni, egy olyan kollekció, amelyet akár tornacipővel is viselhetnek a hölgyek. Ez nekem egy nagyon nagy kihívás volt, mert eddig soha nem volt olyan Elysian bemutató, ahol nem magassarkúban vonultak volna végig a modellek a kifutón. 

Két szín dominál a kollekciódban, a törtfehér és a fekete, illetve megjelenik az aranynak egy árnyalata is. Miért ezekre a színekre esett a választásod?        

Egyrészt maga az inspiráció miatt, mert a Gresham-palota üvegkupolájának ezek a jellegzetes színei. Másrészt a fogadótérben középen van egy csodálatos csillár, amelynek aranyos, mindinkább sárgába hajló színe van és ez jön vissza még harmadik színként a kollekcióba, ugyanis szerettem volna, hogy ne legyen nagyon monoton.

Ami nagyon izgalmas még számomra, hogy elrejtettünk egy mondatot a ruhákon, amely bizonyos  pillanatokban lesz majd látható.

Mi ez a mondat, elárulod?

Ez a mondat úgy hangzik, hogy minden amit teszel, az a szépségednek a meghosszabbítása. Ezt angolul helyeztük fel az egyes ruhadarabokra. Amikor olvastam ezt a mondatot, akkor ez összefoglalta mindazt, amiben én egyébként nagyon hiszek. Egy nő a megjelenésével, ahogy néz, ahogy mozdul, ahogy pillant, ahogy fordul, ahogy létezik, azzal a személyiségét türkrözi és ez annyira szép tud lenni, ha valaki szépen éli meg a nőiességét. Ezért is gondoltam, hogy ezt rá kell írnom az egyes ruhadarabokra, hogy ha ezt elolvassuk, akkor emlékezzünk erre.

Bekerültél egy mentorprogramba, amely a Magyar Divat & Design Ügynökség és az olasz Camera Nazionale della Moda Italiana közös együttműködésével született. Mesélj egy kicsit arról, hogy amióta elindult ez a program miben segítettek neked?

A mostani kollekció tervezését végigkísérték – nem beleszólva annak az esztétikájába, viszont véleményezve azt-, ahol tart a kollekció, amilyennek tartják nemzetközi mércével nézve. Nagyon fontos volt a kivetelezés minősége, az anyagok használata. Bevontam itt egy olasz gyártó céget is, aki egy speciális techinkával egy különleges felületmanipulációt készített nekem. Ez egy úgynevezett bonding technológia: különböző minőségű textíliáknak, gyakorlatilag varrás nélküli összeillesztése. A bodykon lehet ilyet látni, egy mozaikmotívum formájában. 

A tervezésen túl gondolkoznunk kellett azon, hogy a fenntarthatóság szempontjából mit tudunk hozzátenni a márkánkon keresztül és hogyan tudunk törekedni az üzletfejlesztésre, hogy ne csak a tervezés legyen a középpontban, hanem egy üzleti modellbe is bele tudjuk illeszteni a termékeinket.

Ennek a programnak a keretében mutattátok be idén februárban Milánóban ezt a kollekciót, milyen sikert aratott?

Azt kell mondanom, az egész magyar csapat nevében, hogy nagyon jó volt a fogadtatás, nagyon sokan voltak kíváncsiak a magyar tervezőkre. Ez egy nagyon sokszínű csapat volt, többféle stílust képviseltünk és nagyon boldogan jöttünk onnan haza. Az egész heti rendezvény alatt pedig sok fontos beszélgetést bonyolítottunk le.

Te nagyon jól megtaláltad a saját stílusod, amely erősen meghatározza a kollekcióidat. Mit üzennél azoknak a nőknek, akik még keresik a saját stílusukat?

Ne akarjanak mindenáron megfelelni a trendeknek, mert ezek nem arra vannak, hogy mindenfélék legyünk és minden trend legyünk egyszerre – ez szerintem butaság. Ismerjék ezeket meg, nézzék meg, hogy mi az ami ösztönösen közel áll hozzájuk és kezdjenek el aszerint öltözködni és magukat szépíteni. 

A jövőben milyen munkáid lesznek?

A következő kollekció megtervezésére fogunk majd összpontosítani, készülünk az új szezonra, azaz a 2020 tavasz-nyárra. Illetve jön egy olyan időszak, amikor a menyasszonyi ruhákat elkezdjük készíteni. Nálunk nincs menyasszonyi ruhakollekció, hanem minden menyasszonnyal személyesen konzultálunk és tervezem meg a nagy napra a ruhájukat. Ez egy nagyon-nagyon személyes része a munkámnak, amely kitölti a nyaramat – a munkámnak ezt a részét is nagyon szeretem.


    Válasz írása